През следващата година в Аржентина се очаква рекордна реколта от царевица. По данни не земеделското министерство на южноамериканската държава, тя ще достигне 51 млн. тона, което е с близо 1,5 млн. тона повече спрямо резултатите от сезон 2016/2017, които се считаха за върхови, пише Ройтерс.
 
 
Прогнозата е базирана на по-големите площи, засети с царевица. Според данните за новата реколта са подготвени близо 7 млн. ха, от които се очаква среден добив в размер на 7,5 тона. Предвижданията на Буенос Айрес се различават значително от тези на експертите във Вашингтон, които наскоро бяха прогнозирали 5 млн. ха площи и реколта от 42 млн. тона. 
 
Разширяването на площите с царевица е най-вече за сметка на соята. Според правителствените експерти нивите с маслодайната култура ще са с 1 млн. ха по-малко и ще заемат 17 млн. ха 
При среден добив от 3 тона това прави около 53 млн. тона. Така реколтата от соя остава с 2 млн. тона под миналогодишната и с 4 млн. тона под октомврийската прогноза на американския департамент за земеделие.