* на снимката - оранжерия с домати. Практиката във Великобритания при отглеждането на домати е храненето на растенията да се развива изцяло по химически контролиран път. Корените на растенията се развиват в специална вата, която имитира почва. В нея пък се забиват пластмасови инжектори, които се управляват с компютър и регулярно впръскват нужното количество торове и химикали, с които да се контролира процеса и скоростта на узряване на зеленчуците. При нападение на вредители, допълнително се употребяват инсектициди. Опрашването на растенията се извършва също контролирано, като на всеки 100 - 150 кв.м. в оранжерията са разположени картонени кутии с пчели. Те се сменят регулярно, понеже насекомите умират преждевремнно от високата концентрация на химикали, високата влажност на въздуха и липсата на качествена вентилация. Брането на самите домати пък става, чрез плъзгащи се алуминиеви колички, които се движат по своеобразните релси на системата за отопление.

 

От днес 1-и Януари 2014, гражданите на България и Румъния могат да работят свободно във всички европейски държави, заради отпадането на трудовите граничения съгласно договра за асоцииране към Европейския съюз. Така вече няма да са нужни специални разрешителни за работа, които българите и румънците трябваше да имат досега. Англия се оценява като по-примамлива дестинация от останалите държави, най-вече заради по-ниската езикова бариера.

 

От всички трудови заетости, в Англия имат сравнително позитивно очакване само към селскостопанските раотници от България и Румъния, най-вече заради недостига на такива кадри, както и наличието на опит в земеделската и животновъдна дейност.

 

Най-много българи се очаква да започнат работа в оранжерии и опаковъчни цехове за домати, салати, цветя и ягодоплодни култури. Средното ниво на заплащане на час за такъв тип работа е между 6,31 и 9,50 британски лири на час. По-малка част ще са тези, които се очаква да започнат пък работа като механзатори в селското стопанство, макар там заплатите да са значително по-добри ( за тракторист - 9-16 лири на час ), но пък конкуренцията с наемането на местни служители е много по-голяма. Най-непривлекателните английски ферми за работа за нашенци, са тези при които се работи на открито - отглеждане на салати, моркови, цвекло и др. Там заплащането не се различава от това в оранжериите. Минимална заетост на емигранти от България и Румъния се очаква и в сектора на животновъдството.



 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!