Цените на зърнените култури и възможностите за износ се влияят негативно от напускането на Англия от ЕС. Това коментира Ангел Вукодинов, член на Контролния съвет на НАЗ пред Фокус.
 
Според него влиянието се усеща по случващото се на финансовите пазари и на борсите.
 
„Брекзит се отразява, защото всички подобни новини в борсовия и финансовия свят се калкулират, понякога спекулативно, а друг път обективно, като влияят върху пазарите и то обикновено в негативна посока. От друга страна, един от основните пазари за зърнената продукция, за излишъците на Европа, е арабския свят. Там отдавана нещата са разбулени. За съжаление зърнопроизводителите не виждат светлина в тунела именно поради тези причини. Не ни чака добро настояще в близкото бъдеще. От друга страна, нашата вътрешна политика трудно може да влияе глобално върху развитието на един или друг сектор в нашата икономика, като имам предвид земеделието и зърнопроизводството”, коментира Ангел Вукодинов. 
 
Зърнопроизводителят допълни, че е необходимо хора, които имат научни титли, да търсят причините за сътресенията в зърнопроизводството на страната, защото последствията ги вижда всеки.
 
„Едно явление може да се обърне и да се преодолее, когато се променят причините и факторите. Не виждам бъдеще за зърнопроизводството в България”, заключи Вукодинов.