С времето модерното земеделие навлезе и у нас, професията се наложи и нещата се промениха. Това коментира Милена Николова, агроном в Институт по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово.
 
Експертът започва да работи като агроном още по време на следването си и вече над 10 години практикува професията.
 
 
"Много неща се промениха. Спомням си, че преди когато кажеш, че си агроном, хората те гледаха много странно. За тях беше безсмислено човек да учи толкова много време и след това да копае, плеви и пръска. С времето модерното земеделие навлезе и у нас, професията се наложи и нещата се промениха. В един момент хората започнаха да ни търсят, да се допитват до нас, да искат съвети и разбраха каква всъщност е функцията ни", обясни тя.
 
По думите й българският земеделец най-често се допитва за подходящите препарати за растителна защита и правилните начини за прилагането им. Интересът към сортовете също се е увеличил, но все още има производители, които си купуват китайски фъстъци, защото са по-евтини, въпреки че сортът не е подходящ за страната ни.  
 
„Започнаха да се интересуват и от качествените сортове, но има и такива, които директно питат за коя култура се дава най-голяма субсидия. Неслучайно сме на първо място в Европа по производство на тикви – високата субсидия, това кара повече земеделци да отглеждат тази култура“, категорична е Николова.