Агрономите сме хората, които задвижват нещата в селското стопанство. Аз обичам България и искам тук да се развивам. Искам да дам най-доброто от своите умения и познания на фермерите у нас. Да развивам културите по правилния начин. Не да ги торим възможно най-много. Не да се получава това натрупване на отрова в храната. Това, което виждам на пазара, изобщо не ми харесва. Храната, която ни предлагат, не е това, което трябва да бъде. Това заяви за Фермер.БГ Венцислава Цанева, агроном.

Агроном: Трябва да се докажеш, за да ти плащат добре

Според нея много често не е нужно пръскане.

„В университета имаше един професор, който обичаше да пита – Кога ще пръскаш? Само тогава, когато болестта достигне определени граници“, допълва младият специалист и уточнява, че забелязва практиката да се пръска, въпреки че няма болест или вредител.

„На мен това не ми харесва от много гледни точки. От една страна не е добре за нас самите, тъй като това е продукцията, която ще ядем. От друга – тровим растенията и почвата“, категорична е Цанева.

Като човек, който отдава предпочитание на биоземеделието, тя не одобрява да се пръскат културите с каквото и да е.

„У дома имаме декар и половина двор и използваме средства, които сами приготвяме. Това ми дава възможност да експериментирам и да проверявам на дело дали био рецептите са ефикасни. Постигат резултат, защото съм го виждала на практика“, категорична е Венцислава Цанева.

„Въпреки всичко като специалист, разбира се, аз приемам и конвенционалното отглеждане. Идеята не е да откажа фермерите от него, но да им покажа и другите начини, да огранича масовото пръскане доколкото е възможно, защото след това произведената храна се консумира от нас“, допълва тя.Цанева смята, че младите хора у нас искат да дадат най-доброто от себе си, все едно го правят за самите себе си. Когато обаче ги ограничават, това не може да се случи.

В момента тя е агроном на частна практика. Определя сама работния си ден и клиентите, с които ще работи. Има опит в отглеждането на етерично-маслени култури, зеленчуци и плодове. Завършила е бакалавърска степен „Агроном“ през 2014 г. и магистърска степен  „Производство на посевен и посадъчен материал“ през 2016 г. в Техническия университет във Варна.