Бактериалните болести по костилковите и по семковите овошки често се бъркат от стопаните с предозиране с пестициди. Това каза пред Фермер.БГ Таня Трифонова, агроном към Съюзът на дунавските овощари. 
 
 
„Този вид болести са на трето място по икономическо значение, но се пренебрегват от производителите. И като цяло могат да бъдат сбъркани с поражения, които са причинени от абиотични фактори. Може би това е основната причина, поради която производителите пренебрегват появата на смолотечение, примерно, при костилковите. Моята цел е да разгранича и да покажа, че това нещо не се дължи само на един фактор, но е последствие както от градушки, така и от бактериални болести“, каза Трифонова.
 
 
По думите и бактериалните болести като огнения пригор при семковите, могат ясно да се различат, като при него видимо може да се различи през зимата, основно чрез листата, които остават неопадали от самото растение, извиването на леторастите под формата на кука. Докато при костилковите смолотечението може да се дължи на абиотични фактори, обясни Трифоноваи добави:  
„Тези болести могат да бъдат объркани с предозиране на пестициди. Всъщност появата върху листата може да бъде объркана с това нещо“.