Мразовитото време в края на февруари и началото на март, с критични температури, от порядъка на минус 19-22°С (Севлиево -25°С, Кнежа -21°С, Казанлък -19°С, Кюстендил -19°С, Чирпан -19°С, Ст.Загора -22°С), постави на изпитание студоустойчивостта на част от зимуващите земеделски култури. 
 
 
Очакват се повреди от измръзване по цветните пъпки на раноцъфтящите овошки (бадем, праскова), особено при тези, встъпили във фазите цветен бутон и цъфтеж. В районите с регистрирани температури под минус 17-18С° не са изключени повреди и по десертните сортове лози. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
През следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. Прогнозира се повишение на температурите, валежи и снеготопене, което ще доведе до преовлажнение на горните почвени слоеве. В част от полските райони, след снеготопенето, при зимните житни култури ще се създават условия за образуване на ледена кора и риск от изтегляне на посевите.
 
През периода прогнозираните температури ще поддържат в покой есенните посеви, ще задържат развитието на овошките. Изключения са възможни в края на периода, главно в  южните райони, където се прогнозират по-високи температури и средни стойности близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.