Следващата седмица времето ще е неустойчиво, но температурите ще са в нормата за месеца. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
Очакват се валежи, които ще подобрят почвените влагозапаси в 50 cm слой и условията за развитие на есенните посеви и засетите пролетни култури, прогнозират експертите. 
 
„Падналите валежи в края на първото десетдневие на май бяха неравномерно разпределени. На места в полските райони валежите бяха под 10 l/m², без особено стопанско значение. Значителни количества, над 25-30 l/m², са измерени в част от Дунавската равнина и в Източна България. В района на Стара Загора пороен дъжд, над 50 l/m², причини полягане при част от посевите със зимни житни култури“, сочи прогнозата. 
 
 
Специалистите казват, че през следващите седем дни при слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване. При зимните житни култури ще се осъществява цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. В края на второто десетдневие част от посевите с ечемик и пшеница в южните райони ще встъпят в начало на фаза млечна зрелост, по-рано от обичайните за страната срокове. Зимната рапица е в репродуктивен стадий от развитието си. 
 
„Прогнозираните температури и чести валежи ще създават условия за заразяване и развитие на гъбни болести като: струпясване по семковите овощни видове, сачмянка и ранно кафяво гниене по костилковите, сиво гниене по ягодите, мана по лозата и др.“, се казва в прогнозата. 
 
През второто десетдневие на май при ранните сортове череши ще се наблюдава фаза узряване. През този период при средноранните сортове вреди нанася черешовата муха. Инсектицидното третиране срещу този вредител следва да се провежда в началото на оцветяването на плодовете на черешата, съветват агрометеоролозите.