AGROHUB.BG – Българският дигитален иновационен хъб за земеделие беше представен от Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации по време на експертния панел от Форума на високо равнище за цифровото земеделие „Заедно за силно цифрово земеделие“. Събитието се проведе от 18 до 20 април 2018 г. в рамките на програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тридневният форум беше организиран от FAO - Организацията на ООН за прехрана и земеделие, Институт за агростратегии и иновации, в партньорство с Министерството на земеделието, храните и горите.
 
 
„Ние от Института за агростратегии и иновации поехме тази изключително частна инициатива и бихме искали да ви поканим да се включите в този Дигитален иновационен хъб“, обърна се към участниците във форума Светлана Боянова и призова „да се съберем на едно място заедно и да работим за внедряването на дигиталните иновации в практиката.“ Тя поясни, че Дигиталният иновационен хъб е фокусиран върху всички участници по цялата агро-хранителна верига.
 
 
Според Светлана Боянова проведеният форум на високо равнище е отправна точка за изготвянето на национална стратегия за цифровизиране на земеделието и че той ще бъде една много добра подготовка за следващата Обща селскостопанска политика след 2020 г., в чиито приоритети ще залегне съвместната работа на фермерите, както и дигитализацията на земеделието и агро-хранителния сектор.
 
 
Тридневният форум за цифровото земеделие събра в София над 280 участници от 24 държави от ЕС и Западните Балкани. Форумът на високо равнище "2gether 4 Strong Digital Agriculture" беше открит от вицепремиера Томислав Дончев. Участие взеха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, еврокомисарят по цифровата икономика и общество, Мария Габриел, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова и регионалният програмен ръководител на ФАО за Европа и Централна Азия, Раймунд Йеле. В политическия панел на дискусиите на 20 април, проведен в Зала 3 на Националния дворец на културата, участваха делегациите на Франция, Унгария, Словакия, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Бивша югославска република Македония и Турция.
 
44 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации  е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“