Компанията за управление на земя „Агрион” организира продажбата на земя в цялата страна на безлихвено разсрочено плащане и при атрактивни цени, съобщиха от дружеството. На пазара са пуснати 6600 имоти с големина между 1 и 700 дка. Пакетите имоти са подходящи, както за фермери, които искат да окрупнят и разширят обработваемата си земя, за животновъди, които имат нужда от пасища, така и за хора, които търсят начини да инвестират.
 
С продажбата на управляваната земя „Агрион” иска да съсредоточи дейността си към  концентриране и окрупняване на собственото производство. Компанията ще инвестира  привлечения ресурс в развитието на нови услуги, в стопанството си и в купуването на земя с възможност за комасация, уточниха от дружеството. 
 
„Една от основните ни цели е да работим за окрупняването на земеделската земя – големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност и производството в сектора”, коментираха от „Агрион”.
 
 
„Предлагаме и разсрочено плащане, както и много добри цени, защото досега фермерите купуваха земя най-вече с натрупани собствени средства. С оглед на ниските изкупни цени и високите разходи по продукцията тази година, това става все по-трудно. С предложените парцели се надяваме да отворим нова възможност за тях да разширят стопанствата си  и масивите, които обработват”, посочиха още експертите.
 
Според компанията се забелязва сериозен интерес и към развитието на трайни насаждения, за които се предвиждат допълнителни субсидии, но изискват собственост върху земята и гаранции, че ще може да се ползва в по-дълъг период. Всички предложени имоти за продажба са публикувани на сайта на „Агрион”.
 
„Наши партньори са и животновъдите. За да получат субсидии те също трябва да докажат правно основание за ползване на пасища. Животновъдството е тежък отрасъл и ако няма дългосрочно планиране и сигурност вероятността за фалити в сектора е голяма. С покупката на големи пасища активните животновъди могат да си осигурят необходимите им площи”, коментираха още от компанията.