Специалността Аграрна икономика е най-нежеланата за следване специалност през последните 10 години в Стопанската Академия в Свищов, сочи репортерска проверка на Фермер.БГ.

 

Според статистиката на приетите документи, има поредица от години, в които нито един кандидат студент не е посочил приоритетно желание да изучава специалността Аграрна икономика, както редовно така и задочно обучение.

 

В същото време агробизнес сектора у нас, който през последните години продължава да бележи положителен ръст в брутния вътрешен продукт ( БВП ) и брутната добавена стойност ( БДС ) , изпитва остър недостиг на специализирани кадри от средно и висше управленско ниво. Такива очевидно Стопанската Академия в Свищов не подготвя. За сметка на това обаче пред канцеларията на Факултет "Производствен и търговски бизнес", където се изучава специалността "Аграрна икономика", с месеци се вият опашки за издаване на удовстоверения за извършваното "обучение". Те са нужни на студентите за да напуснат легално България и да отидат да работят в САЩ, Англия и др. държави.

 

Опашки се вият и пред чалга заведенията, които се радват на по-голяма посещаемост от тази в учебните зали. Многобройни плакати за чалга концерти с надписи от рода на "Нощ на специалноста Аграрна икономика" и др. могат да се видят разлепени всяка година по стените на учебното заведение. Масово пък "бъдещите" агробизнес мениджъри "уважават" учебните занятия пременени в цикламени анцузи или по джапанки.

 

Наред с остарелите методи на обучение, които се разминават с реалната икономика и агробизнес в днешно време, то друга от твърде вероятните причини за изключително лошия рейтинг на иначе атрактивната и с отлични перспективи за България - специалност Аграрна икономика в Свищов са съмненията за корупция на много нива по време на учебния процес, което се разнася като информация сред студентите през годините и е причина за отлива на желаещи да я изучават.

 

През 2010 г. ДАНС започна свое разследване за корупция, фалшифицране на документи, продажба на документи с неистинско съдържание, както и за търговия с влияние. На прицела на службите бяха редица ръководни кадри, сред които и зам.ректора и завеждащ катедра Аграрна иконимика - Георги Герганов. Публична тайна е, че Герганов е близък до ДПС и че е бивш кадър на Държавна сигурност.

 

 

Стопанска Академия - Свищов - чалга студенти

 © 2011 fermer.bg