Мега агенцията за безопасност на храните ще създаде предпоставки за злоупотреби, съобщи пред репортер на Фермер.БГ депутатът Пенко Атанасов от левицата.

От 1 февруари започва работа новосъздадената Агенция за безопасност на храните. "Законът, който приеха управляващите, е пълен с недомислия и незнам въобще как ще тръгне тази Агенция да работи в следващите поне шест месеца. Става механично сливане на структурите и резултатът ще е негативен. Реално се създават предпоставки за злоупотреба", каза бургазлията.

Според него е недопустимо Агенцията и контролният орган - Център за оценка на риска, да бъдат на пълно подчинение на министъра. Според Атанасов те трябва да са на пряко подчинение на МС. "Върху един човек се стоварва огромна отговорност и големи контролни фунции за безопасността на храната, която всеки от нас консумира", допълни Атанасов.

Другата голяма недомислица на закона според него е, че в прерогативите на Агенцията е вменено и качеството на зеленчуците. Притеснението ни е голямо, защото трудно ще стане автоматичното и механично сливане на няколко досегашни държавни структури като ветеринарната инспекция, РИОКОЗ, Регионалните центрове по здравеопазване и др., под една шапка с един регионален ръководител, смята още народният представител.

"Законопроектът, който беше внесен първо беше един гювеч, ужасен. В него не се виждаше никаква управленска визия. После една работна група се постара да го вкара в някакви приемливи граници, но въпреки това основното нещо, което ни притесняват е, че Агенцията е изцяло под контрола на министъра МЗХ. Ние си го познаваме какъв е и виждаме, че той иска да стои на кранчето и от него да зависят нещата, за съжаление. Освен това, Центърът за управление на риска ще е към агенцията и това наистина ни притеснява. Това е недопустимо, защото се създава зависимост. Шефовете на агенцията и на центъра ще бъдат назначавани от премиера по предложение на министъра. В предния мандат ние написахме законопроект, вярно, че не можахме да се разберем в коалицията, но ГЕРБ направи това, което преди искаха от ДПС - Агенцията да бъде на подчинение на МЗХ. Ние искахме тази Агенция да е независима от министър и министерство, а да е на подчинение на Министерски съвет", разкри депутатът.

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Мирослав Найденов изстреля куршум, с който повали 2 заека. Хем БАБХ, хем PR !

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!