Докато Африканската чума по свинето (АЧС) продължава да върлува, отговори на 5 въпроса за ролята на фуража при разпространението на заразата се дават в доклад на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Фуражните съставки могат да бъдат особено опасни като потенциален източник на разпространение на вируси, категорични са експертите и припомнят, че още от проникването на вируса на епидемичната диария по свинете в Съединените щати през 2013 г., се установи рискът от инфекциозни болести по животните, пренасяни чрез фуражите.

Кои фуражни съставки поддържат стабилността на АЧС?

 

През 2018 г. екип от изследователи, ръководен от д-р Скот Дий, избра 12 фуража, съставки или продукти от животински произход, въз основа на обема на вноса и употребата във фуражите за свине за оценка на стабилността на АЧС. Съставките включват конвенционален соев шрот, органичен соев шрот, соево кюспе, изсушен спиртоварен зърнен остатък (DDGS) на зърна, лизин, холин, витамин D, влажна храна за котки, влажна храна за кучета, суха храна за кучета, обвивки от свински колбаси и пълноценен фураж. 

Резултатите показали, че след 30 дни трансатлантически условия на превоз АЧС е открит в 75% от тестваните съставки, включително конвенционално соево брашно, органичен соев шрот, соеви блокчета, холин, влажна котешка храна, влажна кучешка храна, суха храна за кучета, обвивки от свински колбаси и пълноценни фуражи.

Предава ли се AЧС чрез растителна храна?

 

Учените доказват, че вирусът се предава орално чрез естествена консумация на заразена растителна храна, като вероятността за инфекция зависи от количеството на наличен вирус и обема на консумираната храна. 

Може ли рисковете от АЧС да бъдат намалени чрез биосигурност на фуражите?

 

Биологичната сигурност на фуражите, съставките и във фуражните предприятия, е от съществено значение за намаляване на рисковете от инфекциозни заболявания на всички етапи от свиневъдството, а прилагането на процедури за биосигурност, фокусирани върху фуражите, може да помогне справянето с тези рискове.

Как може да се намали рискът от AЧС във фуражите?

 

Инструменти за намаляване на риска от AЧС могат да бъдат физичните и химичните обработки на фуража или съставките му. Прилагането на карантина за фуража или съхранение на съставките след внос от високорискови страни и региони е една от стратегиите, предназначени да позволи разпадането на вируса преди включване на съставките в диетите на свинете. 

Топлинната обработка и съхранението на култури и растителни съставки са демонстрирали експериментална ефикасност за намаляване на инфекциозността на свинските вируси като Африканската чума и епидемичната диария по свинете. 

Изследване през 2020 г. на Мелина Фишер и други от Германския институт Фридрих-Льофлер замърси полски култури, включително пшеница, ечемик, ръж, тритикале, царевица и грах, с вирус на АЧС, преди да подложи посевите на двучасово сушене при 20° C. Резултатът: след два часа съхранение при стайна температура не може да се изолира инфекциозен вирус от необработените култури.

Може ли AЧС да бъде химически отслабен или деактивиран?

 

Основните класове добавки, изследвани за антивирусна активност, включват воден формалдехид, средноверижни мастни киселини (MCFA), късоверижни мастни киселини, органични киселини и етерични масла. Механично тези антимикробни продукти инактивират вирусите по различни начини и разпоредбите за употребата им варират в различните страни.

Вижте целият текст тук.