В специализираното изложение на овце и кози със свои животни ще се включат 65 стопани – членове на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), и животновъди от страната, съобщават организаторите.

Изнесени приемни на Министерството и Фонда ще консултират животновъди

Стопаните ще покажат над 600 селектирани екземпляра от 22 породи овце, 5 породи кози, както и редки автохтонни и високопродуктивни видове, отглеждани у нас. Най-добрите представители ще бъдат отличени със специални купи, плакети и грамоти.

В последния ден на събора – 20 юни, ще се проведе аукцион на овце, кочове и агнета.

В дните на събора ще има изложение на кучета и специални демонстрации на кучета пастири. По програма това ще се случи в петък, 18 юни, от 15:30 до 18:00 часа, и в събота, 19 юни, от 11:30 до 12:30 часа.

Край Петропавловския манастир ще могат да се видят още най-големите коне-тежковози в страната. В събота, 19 юни, от 11:00 до 14:00 часа, те ще се състезават в тегленето на товари.  

В още пет атрактивни състезания ще мерят сили фермери на Събора на овцевъдите.

В два дни, на 18 и 19 юни, от 14:30 до 15:30 часа ще е състезанието по ръчна стрижба на овце.

В събота от 11:00 часа ще се проведе състезанието по машинен млеконадой от кози, а от 15:30 до 17:30 часа ще е и най-масовата надпревара по ръчно доене на овце.

За награда от 1000 лева ще се борят фермерите, които ще участват със свои животни в състезанието за най-тежък коч. То ще е в неделя, 20 юни, от 11:00 часа. 

За първи път ще има надпревара за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко.

В него ще се включат животновъди, преработващи собствено мляко и участващи във фермерското изложение на събора. Те ще премерят сили на 18 юни от 15:00 до 16:00 часа, а млечните продукти ще бъдат оценявани както от експерти, така и от присъстващата публика.

И тази година ще има кулинарни зони, традиционни занаяти, народни веселби, нестинари, хоротеки, а специална изненада ще са многото забавления и етноатракциите за цялото семейство.

Събитието се организира от НОКА със съдействието на Министерство на земеделието и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.