700 къщи за гости са построени с европейски средства, отпуснати от ДФ "Земеделие", но от 5 до 10 на сто от тях не се използват с цел развитие на туризма, а за лични нужди. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред bTV. 
 
 
По заложения бизнес план, в тези къщи трябва да има натовареност от поне 200 дни, но това не се изпълнява. Според Порожанов е възможно бизнеспланът да е труден за реализиране и поради тази причина досега не са налагани санкции, като има направени само предписания за отстраняване на проблеми.
 
Министърът посочи, че проблемите в Програмата за развитие на селските региони идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.
 
„Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки. Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети$, каза Порожанов.
 
Той направи и коментар по повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание, като обясни, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.
 
Министърът обясни, че изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат няколко аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има, както и сравнение на цените на продуктите. 
 
"До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето", категоричен е земеделският министър.
 
По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че през последните години подпомагането на държавата към производителите се е подобрило и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.