По-лоша от очакваното и с по-ниски добиви приключва тазгодишната кампания по прибирането на маслодайната роза.
 
 
Днес официално приключват с брането на рози в Павелбанско, а в Казанлъшко от вторник на практика са разпуснати розоберачите, с изключение на най- южните села, Горно Черковище, Кънчево, Розово, където има масиви за дообиране в рамките на още ден-два, пише dariknews.bg. 
 
Средният добив от декар маслодайни  рози тази година е 350 кг, като е средно със 100 кг по-нисък от миналогодишния. Причината за това е в лошите метеорологични условия през март и април, които са попречили на розите да дадат добър рандеман, въпреки повечето цвят в масивите.  
 
Заради по-ниските добиви от декар се очаква да скочи и количеството розов цвят, необходим за производството на 1 кг розово масло - между 3500-3700 кг за един килограм масло. Ниският добив от декар ще бъде компенсиран от по-повечето засети площи с маслодайна роза и на практика ще се произведе същото количество розово масло, с което страната ни захранва световната козметична индустрия - около 1,5 тона.
 
 
Очаква се да остане непродадено количество розово масло, заради ненамерилите пазарна реализация близо 600  кг розов масло от реколтата миналата година. Основната причина розовото масло да остане в трезорите,  е високата му цена: между 9000- 9500 евро/кг и нагоре. Според Ридван Иляз, който е крупен земеделски стопанин и розопроизводител, се очаква цената на розовото масло да е в нормалните си граници от 7000-7200 евро/кг. Тази година розоберачите получаваха масово по 1 лв./кг набран розов цвят, а изкупната цена на цвета от розопроизводителите варираше в широки граници - от 1,80 лв. /кг до 2,70 лв. 
 
Заради ниската изкупна цена през цялото време на кампанията, продължила три седмици, на различни места в страната дребни розопроизводители протестираха и изхвърляха розов цвят, в знак на несъгласие с ниските, според тях, изкупни цени на суровината. Розопроизводителите настояваха за държавна намеса в бранша и разбиване на картел, създаден между големите играчи на този пазар. Картел няма, категорични бяха големите розопроизводители и розотърговци и обясняваха ситуацията със свръхпроизводството, неконтролируемото засаждане на нови розови масиви и необезпечената с договори продукция.  
 
40 000 са в момента насажденията у нас с маслодайни рози, 100 са изградените розоварни в страната за производство на етерични масла.
 
Ситуацията тази година с изкупната цена на розовия цвят съвсем скоро може да се повтори при друга маслодайна култура - лавандулата, прогнозира Иляз. В момента се предлагат непродадени количества лавандулово масло от стопани в Северозападна България, но купувачи няма. Причината е, че се изчаква новата реколта, от която според прогнозите цената на лавандуловото масло ще е по-ниска и в рамките на нормалната- 60-70 евро/кг лавандулово масло.
 
Предлаганите сега на пазара и миналата година лавандулови масла от България са средно с по 20-30 евро по-скъпи - около 90-100 евро/кг и купувачи за тях няма.
 
Конкуренцията става все по-жестока и по- голяма, коментират розопреработватели и търговци на етерични масла. Турция и Иран са само две дестинации, чийто продукти ни подпират на световния пазар, на който всеки с по-ниска цена на продукта е потенциален конкурент, казват те.
 
За тези, които тепърва имат планове да създават масиви с етерично-маслени култури, модерни и търсени на световните пазари, хит са римската лайка и безсмъртничето.