Около 500 земеделски производители, членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), все още не са получили европейските си преки плащания за обработвана площ за 2008 г. Това каза пред Агенция „Фокус” председателят на браншовата асоциация Радослав Христов. Обработваните земи на стопаните са били проверени от Разплащателната агенция, но фермерите не са получили полагащите им се субсидии. Христов е поставил пред началника на кабинета на премира Веладин Битолски имената на зърнопроизводители, които според подписаното споразумение между Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и НАЗ, е трябвало да получат субсидиите си.

Най-честият посочен проблем при тези земеделски производители е констатирано презастъпване на площите, което обаче не означава, че на тях не трябва да им се плати, смята Христов. Има действащ регламент, който се прилага в такива случаи с корекция на субсидията. Възникнали са и проблеми със земеделските производители, които са декларирали известна част пасищата, мерите и ливадите, които все още не са си получили средствата, тъй като не са били проверени.


В същото време от МЗХ посочиха днес, че са изплатени общо 382 млн. лв. като субсидии за единица площ за миналата година. Според Христов изплатените средства наистина са около 70% от сумата за преки плащания за 2008 г. Той обаче иска да разбере кога точно ще бъдат платени останалите 230 млн. лв.


Общо 620 млн. лв. (европейски и национални средства) трябва да бъдат платени за отглеждането на полски култури от зърнопроизводителите за 2008 г.

В момента във Велико Търново се провежда заседание на УС на НАЗ.

Очаквайте актуална информация за взетите от земеделците решения на сайта fermer.bg