Освен, че тютюнопроизводителите се постараха за поредна година да отгледат качествена суровина, благоприятните климатични условия също допринесоха за отглеждането й. Това каза Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на UNITAB за Фермер.БГ.
 
 
Добиви и цени 
„Като климатични условия, специално за сектор „Тютюн“, годината беше благоприятна. Мнението и от двете страни – на производители и на търговци е, че тазгодишната суровина е по-добра от миналогодишната. Този факт, сам по себе си, води и до получаването на по-добри цени. Това се отнася за всички сортови групи, които се отглеждат у нас, но най-вече за Басми и Каба Кулак, където имаме скок от 15-16%“, обясни Филев.
 
Според него ръстът в цените ще действа стимулиращо за производителите.
 
„Предполагам, че по-високите изкупни цени ще бъдат стимул за тютюнопроизводителите и за следващия стопански цикъл и тези, които отглеждат тютюн в момента ще съумеят да увеличат стопанствата си“, допълни той.
 
 
Тази година обемите със суровината, която ще бъдат реализирани са над 16 хил. тона, което е повторение на миналогодишните стойности и е знак за стабилизиране на сектора, каза още председателят на НАТ-2010.
 
„Апелът ми към тютюнопроизводителите е да се отглежда екстра качество тютюн. Само така ще можем да преборим жестоката конкуренция на евтини по себестойност тютюни, които идват от Африка, Южна Америка и Азия. Но освен това и ще можем да спазим модните тенденции в новите, иновативни тютюневи изделия, които са бездимните цигари. В тях ще се използва по-малко количество тютюн, но ще се избира най-качествената суровина, за която пък тютюнопроизводителите ще получават високи цени“, коментира Филев.
 
Действията
Браншовикът изказа задоволство, че през последните години тютюнопроизводителите участват активно в развитието на сектора.
 
"Щастлив съм, че през последните две-три години не сме наблюдател, а сме основен участник в развитието на иновациите в сектора, но освен това взимаме и участие в двата дебата относно бъдещето на Общата селскостопанска политика“, каза още той.
 
На национално ниво тютюнопроизводителите искат равнопоставеност на другите сектори, като зърнопроизводство, животновъдство, зеленчукопроизовдство и овощарство, а на европейско – излизане на сектора от дискриминационното положение, в което се намира в момента с липсата на евросубсидии.
 
По-важните събития в сектора
Редица събития се проведоха в сектор „Тютюн“ през настоящата 2017 г. На 22 май европейските тютюнопроизводители се обединиха в организация. Европейските тютюнопроизводители (UNITAB) и преработвателите на суров тютюн от FETRATAB учредиха Европейска междубраншова организация (ELTI). За обединението бе взето решение в рамките на третия изпълнителен комитет за 2017 г. на UNITAB в Рим. 
 
През месец септември последва и първата работна среща на ELTI. Една от темите,дискутирани по време на събитието бе излизането на тютюна от рамката на дискриминационното отношение. Форумът се състоя на 31 август в Брюксел.
 
 
По-късно през същия месец браншът на Европейските тютюнопроизводители отчете реколта 2016 и обсъди прогнозни данни за стопанската 2017 година. Това стана на 22 септември във френската столица Париж, по време на четвъртия изпълнителен комитет на UNITAB. В рамките му Германия, Белгия, България, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша и Швейцария се обединиха около бъдеща дългосрочна рамка за стабилно развитие на сектор „Тютюн“ на Стария континент. 
 
През месец октомври закриха годишното общо събрание на Международната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA) в Литохоро-Пиерия, Гърция. Равносметката след събитието е поставяне на цели, като повишена конкурентоспособност на родните тютюнопроизводители и съответно желание за ръст при ефективността на производството. 
 
Напред към 2018 г.
„На фона на по-добрите изкупни цени, очаквам именно те да се явят като стимул за повишаване на производството, но дали това ще стане, ще покаже старта на годината. Ние сме завод на открито, но се надявам да има ръст в обемите през 2018 в сравнение с 2017 г. в рамките на от 2% до 5% максимум. И все пак това ще стане ясно след приключване на изкупната кампания за 2018 г.“, прогнозира Филев.
 
 
През 2017 г. тютюнопроизводителите получиха национални доплащания под формата на преходна национална помощ в размер на около 90 млн. лева. Подобен пакет заложен и в бюджета за следващата година.
 
„Надяваме се и през 2018 г. средствата за сектора да бъдат изплатени през месеците март-април, за да получим един добър старт, за да можем да се стараем да произвеждаме екстра качество тютюн“, каза президентът на UNITAB.
 
Според него сдружаването и работата като организации на производители е също ключова за производството на висококачествен тютюн.
 
„През 2018 г. се надявам да започнем да функционираме и да работим като организации на производители. Това е начинът да продаваме на големите играчи. За новата година пожелавам на колегите най-вече да постигнат всичко това, за което говорих до момента, здраве, щастие и берекет“, заключи Цветан Филев.