След като се стигна до протест и срещи с ръководството на министерството на земеделието, храните и горите, стана ясно, че пчеларите все пак ще получат държавна помощ de minimis в размер на около 2,4 млн. лв.  

Пчелари настояват за директни плащания

Очаква се средствата да бъдат одобрени на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), което ще се проведе в понеделник. От министерството заявяват, че пчеларите ще получат парите до Нова година. Ставката на пчелно семейство ще бъде определена след подаването на заявленията. 

Помощта de minimis ще бъде дадена за пчелини с от 20 до 200 кошери. В условията за отпускането й няма да се включва ангажимент за запазване на пчелните семейства с цел през пролетта стопаните да обявят реалните данни за смъртността на пчелите през зимния период. 
 
 
Обсъдено беше за следващата финансова година, според възможностите на бюджета, да се търси и възможност за целева кредитна линия, която да подкрепи пчелари, които са в преход към биологично производство. На срещата беше обявено,  че предстоят да бъдат направени проверки на пчелините у нас според анализа на риска от служители на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните.