Завърши тазгодишната жътва на ечемик и рапица в Ловешка област. До дни зърнопроизводителите ще приберат и пшеницата. Свръхпроизводство и много по-високи добиви от миналата година отчитат в региона, съобщава БНР.
Над 12 000 тона е прибраната реколта от рапица в Ловешко при среден добив 247 кг/дка. Средният добив при ечемика 394 кг/дка, при 329 кг/дка за миналата година. Ожънати са около 32 хиляди дка ечемик в региона, като от тях са добити над 12 хиляди тона. От близо 200 хиляди декара пшеница са ожънати почти 99%. До момента средният добив от тях е 453 кг/дка, при едва 361 кг/дка миналата година. Най-висок е добивът в община Ловеч, а най-нисък в Тетевенско.

 


Според Надежда Василева , директор на главна дирекция "Аграрно развитие" към областна служба "Земеделие" в Ловеч, изкупните цени на пшеницата са много по-ниски в сравнение с миналата година. В момента изкупната цена е 25-30 ст./кг, при около 45 ст./кг за същия период на миналата година. Това е резултатът на добрата реколта и свръхпроизводството през тази година в целия Ловешки регион.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!