Всички 12 хиляди птици са били умъртвени по хуманен начин в животновъдния обект в ловешкото село Лисец, където беше регистрирано огнище на птичи грип. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), цитирани от БТА. 
 
 
По думите на Федерчев, предприети са всички предписани мерки от БАБХ. Незабавно е свикана областната епизоотична комисия, на която са присъствали всички институции, имащи отношение по предпазването от разпространение на заболяването.
 
„Унищожени са абсолютно всички птици във фермата", каза директорът на ОДБХ д-р Росен Федерчев и добави, че до момента няма данни за други огнища в областта. 
Птиците са били отглеждани за производство на патешки черен дроб в месопреработвателни предприятия, основно за износ. Според директора на ОДБХ няма опасност заразена продукция да е стигнала до потребителите.
 
Зам.-областният управител Илиян Тодоров заяви, че се извършва почистване и дезинфекция на обекта. Всички птици, които са умъртвени се изгарят, като процесът се очаква да приключи до ден-два.