Традиционно силно присъствие на месодайните породи говеда имаше на Националното животновъдно изложение в Сливен, което тази година се проведе на 6 и 7 октомври. С 32 животни от породите Херефорд, Лимузин и Абърдийн Ангус се представи Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България.

Три месодайни асоциации с общо становище по Стратегическия план и технологичните карти

“Щастливи сме, че спечелихме доста награди. Имахме и едно добро знамение, защото една от кравите Абърдийн Ангус има близначета, които бяха на изложението. Пожелавам на участниците и на всички колеги това да е добра поличба и стадата да се плодят”, коментира председателят Стоян Чуканов. Ето какво още сподели той пред камерата на Агри.БГ.

Засилен интерес към телета Лимузин и Абърдийн Ангус на изложението в Сливен

 

Много хора имаха запитвания за Лимузин и Ангус. Тези стопани са предимно с така наречените безпородни стада, които имат голямо желание да започнат да развиват и да подобряват генетиката в своите стада. Естествено, те търсят по-малки телета, което обаче не е правилният подход. Но затова са тези изложения - за да разговаряме и обясняваме. 

Няма как да знаеш дали това теле ще се превърне в добър бик, който да отговаря на стандартите, но това е крачка напред. Така се прави в цял свят. Сега е моментът, в който хората започват да се оглеждат какъв бик да влезе в стадото на пролет. Това е подходящият момент и формат, за да могат да си сверят часовниците.

Сътрудничеството с Франция за по-добра селекция е крачка в правилната посока

 

Това е като да пиеш вода от извора. Техните развъдни книги са от векове, тоест там всичко се знае, особено в Асоциацията на развъждане на Лимузин в Лимож. Те не само са изчистили линиите като генетика, но имат и много добри практики в областта на маркетирането. Притежават регистър и следят в цял свят как се движи породата Лимузин, защото знаят какво къде е изнесено. 

Когато преди седем-осем години нашата асоциация беше на гости на тяхната, за да избираме животни за стада в България, разбрахме, че става въпрос за много сериозни и инвестиции. Миналата година на международното животновъдно изложение Sommet de l'Élevage във Франция видях, че цените им очевидно бяха коригирани съобразно инфлацията. Така че, ако по някакъв начин Франция може да направи пакетни цени и програми, за да имаме по-добър достъп до тази висока генетика, това е чудесна новина за цялото българско животновъдство.

Лимузин е порода, която е доста добре изразена като доминация при кръстоската и ние много бързо можем да конвертираме безпородни стада, които да дават добри резултати още в кръстоска F1, която да захранва населението с достатъчно качествено месо. Породата бързо се угоява, което я прави чудесна в това отношение.