Минаха около 10 дни от протестите. Трябваше да се направят някакви постъпки, които ние описахме в желания. До мен обаче достигат различни информации, че зърното си върви и че влизат румънски, дори украински и молдовски камиони. Това коментира за Агри.БГ фермерът Венцислав Узунов, който заедно със свои колеги обработват 20 000 дка земя, стопанисват лозя и гледат животни.

"Политиците ни хванаха в една от най-тежките ни кампании с есенната жътва и подготовката за сеитба на пролетниците, така че в момента леко им се разминава откъм протести", пошегува се Венци и продължи:

"Аз бях скептично настроен още по време на протеста и след него относно спирането на камионите със зърно. Но и не мисля, че това е важно. 

За мен е важно да има една добра политическа воля, да има стъпки от страна на земеделския министър и правителството, които да доведат до оцеляването на земеделския сектор. Без тяхната воля, това нещо няма как да се случи на този етап", каза още той.

Въпросът какво трябва да се направи и промени в политиката ни със сигурност не може да получи еднозначен отговор, но ето какво е мнението на младия фермер.

"Според мен, в следващите няколко години трябва да се наложи една протекционистка политика спрямо земеделците като цяло. Трябва да се приложат нестопански мерки, фиксирани цени, лицензионна политика на ключови земеделски стоки, забрана за внос на ключови земеделски стоки. 

Съгласен съм, че българското земеделие трябва да следва своя собствена икономическа и стопанска логика, но не му е сега времето. Нека да бъдем подпомогнати, а после пазарът сам ще определи кой ще оцелее", добави той.

Част от точките, залегнали в меморандума, подписан между инициативния комитет и правителството, ще трябва да получат одобрение от ЕК. Питаме Венцислав Узунов оптимист ли е за това.

"Ще Ви кажа следното - отива земеделският ни министър, говори си с колегите си от Полша, Унгария, Чехия, Словения, Словакия. Там защитава една теза - как не трябва да влиза украинско зърно на територията на ЕС. Връща се в България, хващат го в Министерския съвет, той си променя мнението, започва да защитава обратната теза. Сега се връща отново в ЕС и коментира друга теза. Какво достойнство може да има този човек и как може да ме защитава при положение, че той си мени на всеки няколко дни мнението?

Иначе бяха подадени добри стартови точки за решения. Сега трябва да гледаме дали те ще се въведат. И най-вече дали ще се спазват. Защото е лесно да се каже, но е трудно да се спази. Тук се намесва волята.

И още нещо - проблемът е сега. Ако не се реши тази година, фермерите ще издържим още година, може би две, но няма да си го причиняваме дълго време това нещо", каза Узунов.

Според него трябва да се излъчи национален земеделски омбудсман - представител, който да защитава интересите на земеделците в Парламента и в Министерския съвет постоянно.

Имаше ли черен ПР срещу фермерите и техния протест?

"Усетих още в началото на протестите, че срещу нас стои една ПР машина, която се бори да очерни нашия протест. А пък нашите земеделски представители по-скромно и по-леко се изказваха. Това е проблем на нашата държава. Не сме единни.

Не се сещам кога са излизали миньорите и аз да съм ги подкрепил. Така че не го приемам лично спрямо потребителя. По-скоро това е проблем на нашата държава. А и е доста тъжно - вижте съседните на нас държави - хората излизат и протестират като едно гражданско общество", обясни Узунов.

Междувременно компании за производство на олио отново се активизираха, като обясняват пред медиите, че фермери задържат слънчогледа си, заради търсенето на по-високи цени. Венцислав Узунов коментира и това:

"Няма да вляза в някакъв скандал или в битка с производствените слънчогледови линии. Тези хора очевидно са добри бизнесмени щом имат печалби от рода на 850 млн. лева на четирите главни маслобойни. Това са сериозни хора. Очевидно добри бизнесмени.

Дали задържаме? Задържаме колкото можем. Лично ние в момента продаваме част и се опитваме да спазим това правило - да продадем част от зърното преди жътва, част след жътва и да задържим близо 1/3 за т.нар спекула, може би до Нова година. 

Това е доста шарено и се опитват да ни вкарват в някакви войни. Аз лично апелирам да имаме едно колегиално отношение, защото както те зависят от нас, така и ние зависим от тях. И не трябва да се вкарваме в някакви целенасочени скандали и борби, които за мен са измислени. Напротив - ние сме колеги и трябва да гледаме в една посока и да работим заедно", категоричен е той.

И въпреки всички проблеми, Венцислав Узунов, заедно с неговите двама колеги продължават да правят земеделие. Питаме го какво ги амбицира.

"Краткият отговор е земеделието. Не си представям живота ми без земеделската работа. Това е голяма част от моя живот.  Земеделието е една магия, която човек не може да остави току-така. Така че трябва много да се помъчат, за да ни накарат да си сменим професията", заключи фермерът.