Намираме се в едно прекрасно телеугоително стопанство с капацитет от 500 животни, изградено е за ЕПЖ - за говеда, като вътре се намират 23 бокса (16 от едната страна и 16 от другата). Технологията е такава, че в средата е хранителната пътека. В задния край в боксовете от двете страни има скрепери за почистване на торовата маса, което става автоматично. 

С тези думи ни посрещна Иван Стоянов - фермер от пазарджишкото село Боримечково, който отвори вратите на своето стопанство за екипа на Агри.БГ.

"В днешно време всеки един от нас страда от липсата на добри служители, а механизацията и технологиите просто ги заместват до известна степен. Трябва да има 1-2 души, които да наблюдават процеса, но пък с навлизането на технологиите, не ни трябва тези хора да са толкова големи професионалисти.

В моето стопанство буквално 2 души се оправяме дори и с пълен капацитет от 500 животни. Просто всичко е направено, така че повече от двама души няма смисъл да бъдат във фермата. Храненето е с миксер, като животните не излизат на паша, тук става въпрос за уговяване", обясни младият фермер.

В момента Иван отглежда около 80 животни. Породи, на които младият стопанин се е спрял са черен и червен Абърдийн Ангус, както и Херефорд.

"От години се занимавам с отглеждането на Херефорд и Лимузин. За мен това са едни от най-добрите породи. Но пък тенденцията е такава, че в момента е много модерно когато отидем на ресторант стекът да е Ангус. Дали е така - не може да се каже. Минусите на Абърдийн Ангус са, че самият процент на мазнина следкланично тегло, е много по-висок от на другите породи", добави той.

Въпреки големият капацитет на обора си, Иван смята да не увеличава животните си. Относно храната им - той сам произвежда обемистия фураж, докато за комбинирания използва наличните опции, които пазарът предлага.

"Поне в близък план смятам да задържа нивото си. В бъдеще може би ще построя още едно хале за 500 животни и фуражна кухня.

Една грешка, която впоследствие разбрах, че съм направил е, че първо изградих халето и за втория етап оставих фуражната кухня. Малко не го бях доизмислил на момента, че няма как да гледам животни, без да имам храна. Но пък в България има достатъчно фирми, фабрики и цехове, които произвеждат качествени фуражи", категоричен е Иван Стоянов.
 

Вижте повече във видеото.