Цвети е млада, красива и на пръв поглед крехка. Особено на фона на огромните биволици, които отглежда. С две от тях от породата Българска мурра тя се яви на 17-ото Национално животновъдно изложение в Сливен и очаквано взе призовото място. Както се случи и година по-рано.

Вижте още: Парадокс: Биволовъди с елитна ферма всеки ден обикалят мандрите, за да пласират млякото

Преди девет години Цвети започва с една биволица и двете ѝ малачета. Днес във фермата си тя отглежда вече общо 50 биволи с приплодите. Постепенно увеличава бройките основно с изкуствено осеменяване и само чрез вътрешно възпроизвеждане, без да купува животни. Поговорихме си с нея точно преди да натовари двете биволици от изложението в Сливен обратно към стопанството си в село Долна Липница, област Велико Търново.

Лесно ли се гледат биволи?

 

Биволите се гледат лесно, ако имаш желание да се занимаваш с тях. Имат своите специфики, но не е нещо толкова особено. Имат и много преимущества спрямо кравите – например по-лесно усвояват грубите фуражи, по-издръжливи са на болести, по-дълго живеят. Не са толкова специфични, колкото ги изкарват.

Много Ваши колеги се отказват. При Вас как е?

 

Да, отказват се основно заради реализацията на продуктите. Но ние сме намерили нашата ниша и не можем да се оплачем от липсата на пазар. Ако няма прекъсвания на продажбите, нещата се случват. Ние продаваме сурово мляко директно от фермата на крайния потребител. Цената е задоволителна. Изобщо не можем да се оплачем, но продаваме само на дребно. Цената, която дават мандрите обаче, е прекалено ниска.

Имате ли амбиция сами да преработвате суровото мляко?

 

Да, но това ще се случи в бъдеще. Искаме да направим мини мандра, за да затворим цикъла на производство. За животните се грижим само аз и съпругът ми, като той ходи на работа на смени. Справяме се. Ако има желание, има и начин. Увеличаваме бройките, но само в нашето стадо. Не закупуваме нови животни. Пресушените животни са на пасище в съседното село, а дойните храним във фермата.

Успявате ли сами да обезпечите фуражите? 


Благодарение на пасищата имаме достатъчно сено, но откъм обработваема земя голяма част от фуража, който ни е нужен, го закупуваме.

Планирате ли разрастване?

 

Имаме амбиции да инвестираме в стопанството. В момента работим върху това да закупим още една сграда, за да разширим фермата. Засега не сме кандидатствали по програми. Получаваме само директни плащания. На този етап влагаме само наши средства. Нямаме достатъчно капитал, за да участваме по програми. Там всичко е по-грандоманско, а ние не сме дорасли чак толкова. 

Какво Ви мотивира да продължавате напред?

 

Мотивира ни желанието, с което отглеждаме биволите. Няма нищо по-голямо от мерака.

Не знаем дали Цвети е успяла да укроти биволите или те нея, но определено цари хармония между стопанката и нейното стадо. Пожелаваме й да сбъдне плановете си да затвори цикъла със собствен цех за преработка, за да знаем наистина какво мляко консумираме.