Значителен спад в производството на зеленчуци в България през 2014 година, отчита Министерството на земеделието и храните (МЗХ). По предварителни данни на отдел „Агростатистика”, през 2014 г. общата продукция от зеленчуци възлиза на 521,9 хил. тона. В сравнение с 2013 г. се отчита с 18,6% по-слаба реколта, в резултат на понижение на производството от открити площи с 22% - до 427,1 хил. тона, докато оранжерийното производство леко нараства (с 1% - до 94,8 хил. тона). 
 
Основен фактор за това са влошените климатични условия през годината в отделни части на страната – обилни дъждове, градушки, слани и измръзвания, оказали негативно въздействие върху реколтата от плодове и зеленчуци в засегнатите райони, както в количествено, така и в качествено отношение. 
 
Най-голям принос за редукция на общото производство на зеленчуци през 2014 г. има намалението на продукцията от картофи с 29,1% - до 132,2 хил. тона. Сред останалите основни зеленчуци, спад спрямо 2013 г. се наблюдава при производството на дини (с 48,1%), пъпеши (със 73%), пипер (с 21,8%), салати (с 28,4%), главесто зеле (с 9,2%), корнишони (с 50,9%), тиквички (с 12,4%), зелен грах (с 37,7%) и др. При картофите, дините, пъпешите и главестото зеле се наблюдава комбинация от намаление както на реколтираните площи, така и на средните добиви.
 
Намалението на продукцията от открити площи се дължи предимно на спад на реколтираните площи (общо с 24,2%), под влияние на неблагоприятните климатични условия през годината. Същевременно, при голяма част от основните зеленчукови култури е налице увеличение на средните добиви спрямо предходната година. За това допринасят спазването на технологиите за отглеждане от земеделските производители и използването на качествени, сертифицирани зеленчукови семена, посочват от Министерството. 
 
От друга страна, през 2014 г. значително се е увеличило производство на моркови (със 77,4%) и спанак (със 74,9%) и по-умерен ръст на продукцията от домати (с 1,8%), краставици (с 4,6%), патладжан (с 11,1%), тикви (с 10,8%), зрял кромид лук (с 4,3%), ягоди (с 9,3%), зелен фасул (с 2,2%), праз (с 33,9%) и др. 
 
Въпреки отбелязания спад, производството на картофи остава най-значително 3 по обем – 132,2 хил. тона, следвано от това на домати – 120,1 хил. тона, краставици – 51,3 хил. тона, пипер – 49,8 хил. тона и главесто зеле – 41 хил. тона. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!