Молим, настоятелно  за спешна среща с Вас. Нашите проблеми касаят Националната сигурност и не търпят отлагане. Така започва писмо, подписано от председателя на Съюза на животновъдите в България (СЖБ) Иван Чалъков до президента Румен Радев. 

Браншът не отстъпва - 8 организации искат спиране на Стратегическия план

“Още веднъж  бихме искали да Ви уведомим, че се налага спешна  реакция от Ваша страна за връщане на Стратегическия план и неговото преразглеждане в частта на Първи,  Втори стълб”, пише още в писмото от съюза.

Организацията търси подкрепа от президента за “спешни действия”, за да “бъдат подведени   под отговорност   лицата, виновни  за направените грешки и злоупотребили  при изработването на Стратегическия план за Българските животновъди”. 

От СБЖ искат да бъдат изслушани от президента в присъствието на министъра на земеделието и експертите от аграрното ведомство. 
Заедно с това от СБЖ информират, че се подготвят за протест пред аграрното министерство на 14 декември. 

Съюзът организира преди седмица опит да се блокира движението на магистрала “Струма”, но събралите трийсетина фермери не успяха да преминат полицейския кордон и блокадата се оказа неуспешна.

„Писна ни от схемаджийски неща. Милиони левове отиват за хъбове, семинари, дивечови ниви, но не и за земеделие. Защо спират мярката за поддържане на затревени площи с висока природна стойност? С 35% падат ставките за млечни крави под селекция, а инфлацията е с 45% нагоре. Плащанията за автохтонни говеда също са намалени – с 60-70%, защо“, коментира пред Агри.БГ наскоро Чалъков.