Жътвата на пшеница в Бургаско приключи, информират от Областната дирекция „Земеделие”. От засетите 679 000 дка в пшеница в региона, средният отчетен добив за областта е 375 кг/дка, което е с около 10 кг/дка по-малко от този през миналата стопанска година. Това не е било неочаквано за производителите, които са коментирали темата на последния експертен съвет по зърнопроизводство.

Високите температури, липсата на влага, суховеите, по-бързото преминаване от една фаза в друга по време на вегетацията през април, май, юни, които са довели и до по-ранната жътва, са сред причините за този по-нисък добив.

 

Както и при ечемика, така и за пшеницата, по-високи са добивите в най-зърнопроизводителните общини - Камено, Карнобат, Айтос и Бургас, където добивите са над 400 кг/дка. По думите на началника на ОД "Земеделие" в Бургас Лидия Станкова качеството на добитата пшеница трябва да стане ясно след като се вземат проби от Националната служба от зърно и фуражи.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!