Жътвата на ориз в Южна България започна. Пред Фермер.БГ зърнопроизводителят Пеньо Тодоров от Стара Загора, който отглежда 3 500 дка ориз, съобщи, че прибирането на реколтата все още е в началото си. „При ожънати 500 дка добивът е около 500 – 600 кг./дка, като все още е рано да говорим за окончателни добиви“, посочи производителят.
 
Тази седмица в района постоянно превалява и жътвата се извършва в часовете, когато не вали. След жътва, продукцията се суши и се прибира на склад. 
 
На този етап няма официално обявени стартови цени на ориза от новата реколта. „Говори се, че има останали значителни количества ориз от миналата година, има натиск надолу. Очаква се раздвижване на пазара в края на месеца“, посочи Пеньо Тодоров.
 
Основната част от произведения ориз земеделецът реализира в Турция, а по-малки количества остават в България. Основно сортовете, които се отглеждат в стопанството са италиански или турски. „Турция е огромна държава и много голям пазар за българския ориз и когато тяхната реколта е по-слаба, ние българските производители сме добре“, коментира Паньо Тодоров.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!