Системата с ваучерите за намален акциз на горивото за земеделски нужди беше едно голямо недоразумение от страна на държавата. Това коментира пред Фермер.БГ Красимир Кулев, председател на кооперация Прогрес 94 - град Опака, която обработва над 13 хил. дка ечемик, пшеница, царевица и слънчоглед. 
 
Аз по някаква случайност успях да се възплозвам от ваучерите за гориво, но като цяло мнението ми е, че това беше едно голямо недоразумение. Не мога да разбера кой, защо и как реши да има такива ваучери и какъв беше смисълът от тях.
 
Според Кулев системата с ваучерите е изкуствено усложняване на процедурата по държавната помощ. Тази помощ трябва да функционира, но под друга форма, категоричен е земеделецът: 
 
Според мене най-удачна беше системата, която се прилагаше преди 3-4 години. Тогава акцизът се доказваше с фактури за закупено гориво от лицензиран търговец. Пак си имаше норма за разходи на гориво на декар и всичко беше много ясно и просто, а акцизът ни се възстановяваше от митниците в края на годината, посочи Красимир Кулев.
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!