Байер Агро Арена 2015 събра стотици земеделски производители на полевата си демонстрация край Сливо поле, където в опитните полета на зърнопроизводителя Пламен Генчев бяха показани различни комбинации за растителна защита при пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, предложени от Байер КропСайанс. 
 
ПШЕНИЦА:
За борба с плевелите при пшеница земеделците видяха успешно приложение на Буктрил+Секатор, като Буктрил даде отлични резултати в борбата с голямата плътност на прераснал мак, а Секатор – в борбата с лепката. Приложението на Зантара показа перфектно опазен посев и работа на фино физиологично ниво на растението, така че максимално да се усвоят всички ресурси, осигурени като технология от стопаните.


 
При пшеница Пламен Генчев през тази година е заложил изцяло на растителна защита от Байер: Използвах пълната гама от препарати – например при фунгицидите за пшеница използвам три препарата, като и трите са на фирма Байер. Заложил съм на скъпия ценови сегмент – първо пръскане Прозаро, второ – със Сфера Макс и трето – Зантара и посевите са невероятни. Забелязваме, че зеленият ефект е идеален, листата са опазени много добре, класът е налял идеално в момента и ако има още един дъжд, който очакваме, очакваме добра жътва поне за нашия регион, сподели Пламен Генчев.

През миналата година при пшеницата третирана с трите фунгицида, земеделецът отчита със 150 кг/дка по-висок добив спрямо нетретираните площи.

 
Арендаторът Цветан Миков, който отглежда 40 хил. дка зърнено-житни култури в регион Плевен също сподели впечатления от продуктите на Байер в пшеница: За тазгодишното прилагане на препаратите от хербицидите ние използвахме доста успешно комбинацията 50 мл. Буктрил с 10 мл. Секатор, при което хванахме много добре ефемерите. По-късно внесохме и Пума Супер, която ни отърва от дивия овес. 

 
Решаващи за реколтата в условията не голямо засушаване тази година са се оказали фунгицидите при пшеница, категоричен е арендаторът Цветан Миков: Първо пръскане имахме Прозаро, второ пръскане – Сфера Макс и трето пръскане в цъфтеж – на Фалкон в 1/3 от полетата. Останалата част от полетата бяха приложени комбинация от Прозаро – първо пръскане, второ – Сфера Макс. И при 1/3 от полетата имахме Прозаро и Фалкон в цъфтеж. Там където хербицидите са приложени три пъти пшеницата е запазила най-дълго зелената си маса. 
 
ЦАРЕВИЦА:
На парцелките с царевица ясно се видя ефектът от прилагането на широкоспектърния фунгицид Мерлин Флекс, като на нетретирана контрола имаше пълен спектър от плевели, а на третирания парцел отлично бяха премахнати широколистните житни плевели. В допълнение новият продукт Аденго, приложен почвено, има предимството да се активира и от по-малко дъжд, като действа върху корена на плевела.

 
Пламен Генчев отглежда около 2000 дка с царевица, при която за първи път през тази година е третирал с Аденго – половината почвено, останалата половина – вегетационно: И при двете третирания съм идеално доволен, като на някои полета се наложи само лека корекция с Лаудис. Коригирах с Лаудис при царевица в 8-ми лист и няма никакви поражения по нея. Миналата година също ползвах Мерлин Флекс и превих лека корекция с Лаудис, като пръсках дори на 10-ти лист царевица – Няма никакви поражения на добива, сподели земеделецът.  Аденго хваща всички едногодишни житни широколистни плевели, като малко по-слабо е действието при прераснал балур. 
 
РАПИЦА
Пламен Ганчев работи и с новите хибриди рапица на Байер. Въпреки падналата градушка миналата година, той е получил добив от 600 кг/дка при хибрида Багира. През новата кампания смята да заложи на новия клиърфилд хибрид Елмер: Сега съм си избрал един от новите сортове, който е най-добър и се държи най-добре на това поле, защото това поле е ударено от градушка и затова е малко побеляла рапицата. Все пак, обаче се държи стабилно и не е полягала. 

 
По-скъпата инвестиция в качествени препарати на Байер, в последствие винаги се възвръща, категоричен е Пламен Генчев: Аз експериментирам всяка година с всички нови препарати, които излязат, и от всеки един нов фунгицид, инсектицид или хербицид, съм доволен и ги използвам. Оттам идват и по-добрите резултати. За всеки един вложен лев, получавам поне още един!
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!