Липсата на сняг е пречка за успешното презимуване на есенните посеви, заяви Жечко Андрейнски, земеделски производител, цитиран от радио „Фокус“. Андрейнски посочи, че студовете в момента не са опасни за измръзване на пшеницата, ечемика и рапицата.

 

„Да се надяваме, че в близките дни ще падне сняг, за да се даде възможност за добро влагозапасяване на почвата и за успешно презимуване на есенниците. Сушата е опасна, когато е необходимо посевите да поникнат и след това да се развиват успешно, а ниските отрицателни процедури са опасни когато посевите са прораснали и няма снежна покривка, която да ги предпази от успешното презимуване”, добави Андрейнски.

 

Според него ниските температури благоприятстват преминаването на пшеницата и ечемика през различните фази на развитие, но задължително трябва да има и сняг за да ги предпази от измръзване. „Пшеницата издържа по-добре на отрицателните температури. Прогнозите сочат, че няма да има ниски отрицателни температури с липсата на сняг.

 

Има посеви, които вече са поникнали , има посеви, които вече са братили, при рапицата също има посеви, които са втори, трети лист”, заяви земеделският производител. Според него там където посевите са подхранени и са спазени агротехническите изисквания посевите са в много добро състояние.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!