От миналата седмица земеделски производители, бенефициенти по мярка 214 „Агроекологични плащания“ алармират в редакцията на Фермер.БГ за получени писма от ДФЗ, според които има проблеми с декларираните от тях площи. Оказа се, че писмата, които ни изпратиха, са абсолютно идентични, изпратени на основание чл. 24, ал. 1 и 2 от Наредба 11 за условията и реда за прилагане на мярка „Агроекологични плащания“.

 

Притесненията на фермерите бяха свързани с текст от писмата, според който „при проверки е констатирано намаление на площи, което не е декларирано и за което не е предоставено обяснение за причините за намаляване на площите“. От ръководството на Българска асоциация „Биопродукти“ поискаха спешна среща със зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев.

 

[news]

 

След срещата си с тях зам.-министърът отговори и на въпросите на Фермер.БГ по казуса. "Писмата, които са получили земеделските производители, са рутинни. Тези, които са получили писма не са направили необходимото отбелязване в декларативната форма. Става въпрос за предварителен контрол, който се препоръчва в одитния доклад на ЕК, и е налично в апликационната форма за кандидатстване по мярка 214. По принцип за всеки от проектите, когато има въпроси, които трябва да бъдат изчистени, се пускат писма, които са за декларативна форма да дадения бенефициент. Казано по друг начин – от бенефициентите се изисква в декларативна форма да заявят нещата такива, каквито са“, обясни за Фермер.БГ зам.-министър Явор Гечев.

 

Той поясни, че става въпрос за разлики в площите от годината на кандидатстването по мярка 214, а не само за предходната година. „От земеделските производители, кандидатствали по мярка 214, се иска само да декларират дали има изменение в стопанисваните от тях площи или няма такива изменения. Възможно е да са настъпили изменения в площите заради отпаднал парцел от общата територия, например. Но по наредба стопаните имат право на промяна на площите в рамките на 10%“, допълни Гечев. Той беше категоричен, че няма опасения да отписване на средства по мярка „Агроекология“.

 

На въпрос дали ще стигне времето да бъдат подадени тези декларативни форми, след като МЗХ обяви, че от декември започва изплащането на парите по мярка 214, зам.-министър Гечев коментира така: „В петък ортофотокартата (слоят за допустимост) е предаден на ДФЗ и то 35 дни по-рано от определените срокове. По-скоро в това бяха опасенията ни, защото по поръчка ортофотокартата трябваше да е готова след нова година, което респективно би означавало да не можем да платим средствата. Добрата новина е, че заедно с колегите от МЗХ и фирмата-изпълнител успяхме да съкратим максимално сроковете и ортофотокартата е вече в ДФЗ“.

 

Зам.-министър Гечев заяви категорично, че няма риск от загуба на средства по отношение на агроекологичната мярка. В момента ДФЗ вече обработва данните. И призова бенефициентите във възможно най-кратки срокове да подадат необходимата декларация, в която в свободен текст да заявят имат или не намаление на площите и какви са причините за това.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!