Водещите сектори за растежа на икономиката през следващите две години ще бъдат земеделието, на второ място свързаните с него индустрии като хранително-вкусовата промишленост, на трето място – преработващата промишленост.

Това каза Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч” при представянето на 5-ия макроикономически доклад с прогнози до 2015-а година, предаде БНР.

Най-вече производството на резервни части и оборудване, както и на инвестиционни стоки.

Перспектива има и за имотите. Тук говорим за период, в който индустрията, с нейното търсене на нови сгради за производство, ще задвижи имотите.

Земеделието е във възход с изпреварващ ръст. Само за първото тримесечие на годината той е 3.6 на сто. В богата икономика земеделието е наситено на капитал. Това означава системи за напояване, трактори, достъп до евтина енергия. Още сме в процес, в който осъзнаваме, че земеделието има нужда от много капитал. Той има добра възвращаемост. Затова и банковият кредит към сектора расте с двуцифрени темпове, коментира Георги Стоев.

Всички говорят за работни места, за безработицата в проценти. По-важно е колко души работят, смятат от „Индъстри уоч” и уточняват, че едва 50% от трудоспособното население у нас е заето.

Висшистите се оправят, даже по-добре от средното за ЕС – допълва картината Лъчезар Богданов. Тези, които не се оправят, са с основно образование. За тези хора трябва да има инвестиции в заводи. Преди кризата инвестирахме и се откриваха работни места. Ето го пътя към заетостта.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!