„Очаквахме ставките по обвързаната подкрепа да бъдат поне като миналата година, а сега виждаме намаление, което на фона на порасналите харчове за работни заплати, торове, ток и други разходи е неприемливо“, така Маргарит Стефанов, зеленчукопроизводител от Каварна коментира обявените от Министерството на земеделието нива на подпомагане. 

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Той подкрепи недоволството си с факти от ежедневието си на производител на червена капия и лук. 

Високите цени на електричеството тормозят зеленчукопроизводителите от региона, тъй като водата за поливане в Крайморска Добруджа се вади с помпи от голяма дълбочина.

Азотните торове са купувани през 2021 г. на 550 лв./т, докато година по късно стопаните са плащали по 1560 лв./т.

Един работоден вече достига 60-62 лв., отделно от това са осигуровките за рботниците. Равносметката сочи около 30% процента ръст на общите разходи. 

Маргарит Стефанов: За пипера намалението на ставките е от 290 лв./дка на 220 лв./дка. И всичко това се случва при положение, че зеленчукопроизводството в България залязва, тъй като нямаме достъп до големите търговски вериги и магазините.

Голяма част от готовата продукция от стопанството на Маргарит и Пенка Стефанови заминава за консервени фабрики, най-близката, от които е на 200 км от Каварна, както и за румънския пазар, а по-малко количество остава за свободния пазар у нас.

През годините са отглеждали и дини, но тежката конкуренция ги е извадила от този пазар. 

Цена от 1.50 лв./кг на червената капия от новата реколта би устроила производителите, но „кой може да гарантира подобно нещо“, пита се Стефанов. „Свободния пазар е лавинообразен – днес на някой му трябват 20 т, утре 10 т, а след това може да не вземе нито килограм“, казва стопанинът, който споделя, че вече 26 години със съпругата си са „зеленчукопроизводители по неволя“.