Нашите стопани не застраховат площите си, защото не получават нищо насреща. Или получават най-много това, което са дали. А то не покрива щетата, каза проф. д-р Димитър Домозетов за Фермер.БГ
 
„Застрахователите не гарантират нищо на стопаните. Имат добри юристи и който ги съди, пропада. Освен това те нямат добри оценители. Тенденциозни са и са в състояние да изкарат всичко наопаки,“ жалва се експертът.
 

По негови наблюдения стопаните масово не застраховат своите насаждения срещу природни бедствия. Друг проблем, с който се сблъскват, е липсата на материално-техническа база.

 
„В Кюстендилско имахме плодохранилище за 5 хил. тона! Работеха цехове, вакуумна фабрика, поточна линия. Сега на територията на областта се създадоха три сушилни. Правят се сокове, сушат се плодове. Те обаче все още не могат да използват цялата плодова продукция,“ коментира Домозетов.
 
 

И в неговия район има огромна складова наличност от ябълки, а търговските вериги не изкупуват родна продукция.

 
„Миналата година ябълката навсякъде беше родила обилно, но нямаше цена. Тази продукция не можа да се оползотвори и останаха много складови наличности. Трябваше да се търсят начини за преработка, но вече е късно, защото малко сортове могат да издържат на хладилно съхранение оттук нататък“, обяснява професорът.
 

По думите му през последните години се засилва овощарството, по-специално черешопроизводството в района на Айтос и Карнобат в посока Стара Загора и Пловдив.

 
„За мен това обаче е моментно явление. Полека тези неща ще отшумят с ограничаване на субсидиите. Защото там се влагат много средства, а не се получава толкова висока цена. Специално в Кюстендилско напоследък се засилва търсенето на сливата, докато черешата е леко в застой,“ разсъждава специалистът.
 

Според него трябва да се търси ефективно овощарство и по-добро използване на растителния организъм. 

 
„Нужно е малко да му помагаме, за да даде повече. Това е тайната на овощарството и който я владее, той печели. Другите се редят я на редицата за субсидии, я залагат на други трикове,“ убеден е Домозетов.