Лозари от община Странджа се оплакват от масови набези в масивите още преди гроздето да е напълно узряло, информира БНР – Стара Загора. Заради набезите стопаните поискали засилена охрана на лозовите масиви по време на гроздобера. В писмо до директора на ямболската полиция кметът Митко Андонов ще настоява за намесата на жандармерията.

 

Въпреки опитите на стопаните и общинските охранители да се справят с опазването на около 2 000 декара с мискет, посегателствата през последните дни зачестяват. Кметът на Стралджа Митко Андонов е издал заповед в района на лозята да не влизат ромски каруци, поставено е и видеонаблюдение на входовете на град Стралджа. Наети по временната заетост също са изпратени около лозовите масиви, за да предотвратят кражби.

 

На последното заседание на Общинския съвет обаче става ясно, че без допълнителни подкрепления от ямболски полицаи и жандармерия, реколтата трудно ще бъде опазена. В писмо до комисар Генчо Иванов, кметът настоява за подсилване на охраната. Все още няма определени дати за прибиране на мискета и другите сортове, но според специалистите гроздето все още няма достатъчно захарност. Така дилемата пред стопаните е дали да приберат гроздето зелено или изобщо да се простят с него.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!