Прогнозите за производството на пшеница в двете световни суперсили САЩ и Русия спряха свободното падане на цените и обърнаха посоката към повишение на международните пазари.
 
 
Американското хлебно зърно поскъпва през този месец с най-бързия темп за последните близо две години – от юни 2017 г. досега. В същото време се повишават и котировките за руското зърно, стана ясно от коментар на руския аналитичен център „СовЕкон“.
 
Пшеницата на борсата в Чикаго поскъпна взривообразно миналата седмица заради бавния темп на пролетната сеитба. Продажбите с доставка през юли оформиха повишение на котировките с 9% до 171 долара/тон. Увеличението даде стимул за ръст на цените на хлебното зърно и в Европа, главно във Франция и в Русия.
 
Пролетната сеитба в САЩ до 12 май тази година е обхванала 45% от предвидените площи при 54% по същото време на миналата година и средно 67% по това време на месец май през последните пет години.
 

Изоставането може да се задълбочи заради продължаващите дъждове, смятат наблюдатели.

 
В същото време котировките за руската пшеница от новата реколта тръгнаха нагоре за първи път от март тази година. Увеличението е с 1 долар до 183-186 долара/тон. Една от причините е, че сред наблюдателите съществува недоверие към прогнозите за поредна силна година в производството на хлебно зърно в Русия. 
 
Последната прогноза на Департамента по земеделие на САЩ е, че руската реколта 2019 ще бъде 77 млн. тона, без да се включва производството в Крим, което се оценява на около 1 млн. тона. Оценката на „СовЕкон“ е за значително по-голямо производство на руска пшеница през тази година – 83,4 млн. тона.