Всички наши искания бяха удовлетворени. Мина гласуването в зала. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, във връзка с вчерашното решение на парламента относно спешната промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), гласувана на второ четене. 
 
 
„След гласуваната промяна срокът за подаване на договорите за наемане на земя за срок над 1 година ще се удължи до 31 юли тази година. Освен това ще се препотвърждават договори, сключени единствено с несобственици, заедно с няколко други козметични промени. Това нас ни удовлетворява напълно“, обясни Костадинов.
 
 
След приетите миналия месец промени в закона, договорите за наем трябваше да се представят в общинските служби по земеделие до 22 юни. Тази дата вдигна редица земеделски производители и асоциации на крака. Собственици и арендатори не скриха притеснението си и алармираха, че прекалено късият срок излага на риск тазгодишната кампания по директните плащания.
 
„Законът в този вид беше първият вариант, който бяхме заложили, докато не се намесиха няколко партии и други фактори, за да се получи историята от 22-ри май, когато бяха приети промените в закона“, добави председателят на НАЗ.
 
След решението на парламента относно ЗСПЗЗ, се очаква обнародването му в „Държавен вестник“.