До дни ще започне активната жътвена кампания 2013 по прибиране на ечемика.

 

На прага на жътвата фермери споделят, че очакванията им за добиви не са обнадеждаващи, поради липсата на достатъчно валежи през пролетта.

 

Пред Фермер.БГ зърнопроизводителят и животновъд от Сливенски регион Красен Генчев посочи: Валежите в нашия регион бяха много оскъдни. От 8 април до сега са паднали около 10 л на кв м. Есенниците вървяха много добре до месец март, но за съжаление точно във фазата, когато трябваше да се налее зърното няма достатъчно влага и предполагам, че резултатите няма да са толкова добри. До дни започваме жътвата на ечемика и тогава всъщност реално ще видим какви ще са резултатите.

Според Красен Генчев валежите от последните няколко дни ще окажат благоприятно влияние върху царевицата и слънчогледа, но ечемикът и пшеницата са изсъхнали и този дъжд няма как да им помогне.

 

Неблагоприятните климатични условия са засегнали и зърнопроизводителите от Добрички регион.

 

Атанас Атанасов е зърнопроизводител, който отглежда култури на площи от 26 хил дка в Общините Добричка и Тервел. Пред Фермер.БГ той разказа, че близо 40 дни не е валял и капка дъжд в този регион. Посевите в нашия регион и по-специално пшеницата, бих казал,  изпитват в момента сериозен стрес. Причината е, че от 24-25 април валежите са не повече от 20 л на кв.м. А след това именно беше периода, когато културата имаше най-много нужда от дъжд. Поради липсата му обаче и настъпилото засушаване пшеницата е подложена на стрес, обясни зърнопроизведителят.

Дъждовете, които паднаха все пак донякъде успяха да спасят посевите от унищожаване. Не мога да дам точна прогноза, но очакванията ми за добивите не са обнадеждаващи. Пролетниците, за щастие за момента са в нормално състояние. Надяваме се през месеца  да паднат достатъчно валежи, които да осигурят развитието на пролетните култури, каза още Атанас Атанасов.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!