Зърнопроизводители от общините Генерал Тошево, Балчик, Добричка, Каварна, Тервел и Шабла ще излязат на протест със селскостопански машини, на 28 октомври, събота, пред сградата на общината в Генерал Тошево. Това каза Красимира Крумова, организационен секретар на Сдружение „Асоциация на българските зърнопроизводители 2006” – Генерал Тошево за Фермер.БГ.
 
„След извънредно общо събрание на асоциацията, което се проведе преди 2 дни, на 16 октомври, се взе решение за ефективен протест със селскостопански машини. Той е срещу инвестиционното предложение за "Разработка и усвояване на находище "Спасово", в блок "Добрич“, разясни Крумова.
 
 
Протестът е продиктуван от предложението на фирма за "Разработка и усвояване на находище "Спасово" в блок "Добрич", включващо четири участъка: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток. Протестните действия са обявени за 28 октомври от 9:00 часа пред сградата на Община Генерал Тошево.
 
„На този етап в нашата община се провеждат обществени обсъждания по предварително обявен график. Ние избрахме датата 28 октомври, тъй като това е денят, в който ще се проведе обсъждането в Генерал Тошево. А с протеста целим да се отмени напълно инвестиционното предложение за добив на природен газ“, категорична е Крумова.
 
По думите на организационния секретар на сдружението в момента проекта за „Разработка и усвояване на находище "Спасово" е на ниво Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна. 
 
„До момента сме изпратили възражение до РИОСВ-Варна в срок, проведохме среща с областния управител на област Добрич на 12 октомври, като му представихме протестна декларация, същата декларация изпратихме и на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Освен това присъстваме и на обществените обсъждания, които се провеждат по селата с инвеститора. На този етап това са законовите неща, които можем да направим. За следващите етапи ще видим – ще се правят нови събрания, които ще са на ниво управителен съвет, контролен съвет и т.н.“, заключи Красимира Крумова.
 
Само преди дни НАЗ внесе протестна декларация срещу добиването на шистов газ в Добруджа. Документът е адресиран до министрите на околната среда и водите, на икономиката, на енергетиката, с копие до министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов.
 
Като малка част от причините за протестната декларация от НАЗ посочиха реалната заплаха за околната среда, общественото здраве и земеделието в Добруджанския регион. Многобройните сонди и съпътстващите ги множество съоръжения, шум, вибрации, газопроводи и тежка транспортна техника, които ще застрашат земеделието и пчеларството в региона. Но също така и създаването на прогресивен спад в добивите, чието финансово измерение непременно ще се мултиплицира и ще доведе също до понижение на доходите от рентите.