Приключва жътвата на пшеница в Централна Северна България , като за момента зърнопроизводителите съобщават за много добро качество на реколтата. Хeктолитровото число при пшеницата е в диапазона 80-81, а добивите се движат между 600-800 кг/дка. Първите проби от лабораториите за зърно сочат и много добри нива на глутена в пшеницата.

 

Изкупната цена на пшеницата от място в момента се движи на нива 310-320 лв тон, а на ечемика – 280 лв/тон. Актуалната пазарна цена в момента на ечемика на пристанище Варна е 310 лв на тон. Търговците на зърно работят активно, тъй като в момента има за изпълнение пълнене на кораби за износ. В същото време обаче не малка част от зърнопроизводителите задържат количества пшеница заради скока на цените в Западна Европа и влошените прогнози за добиви там.

 

Някои от фермерите предпочитат да рискуват и чакат цена от 400 /лв на тон, която не е сигурна, но е твърде възможна. По думите им, търговците на зърно слагат търговска надценка между 50-60 лв на тон, която включва оперативните им разходи и вместената вътре печалба.

 

Активизира се и пазара на рапица, като зърнопроизводители съобщиха пред Фермер.БГ,  че актуалната цена в момента от място е 730-740 лв за тон.

 

*Всички посочени цени са без ДДС!

*Фермер.БГ не носи отговорност за решенията на фермерите и търговците в зърнената търговия.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!