Над 5000 – 6000 дка с рапица и пшеница са премазани от градушка, изсипала се в събота над радневското село Сърнево. Каза за Фермер.БГ Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. 
 
 
„Рапицата е пострадала на 100 процента. Декарите с нея са около 1500, докато при пшеницата нещата са малко по-добре. Но това е ориентировъчно, защото времето постоянно е нестабилно и не може да се направи пълно обследване“, каза Берберов. 
 
Хората, които се борят с градушките, са направили два опита да се справят с ледените зърна, които са били успешни, но за трети опит не са имали ракети, обясни председателят на съюза. 
 
„Загубите са за десетки хиляди лева за няколко стопани. Рапицата в момента трябва да се жъне и това е най-жалкото“, добави Берберов. Той припомни, че тази седмица се прогнозира времето да продължи да бъде така нестабилно и моментът е ключов за стопаните за прибирането на продукцията. 
„Това е нещо, което чакаме девет месеца и улучването на подходящ момент е изключително важен“, посочи Цветан Берберов. 
 
Това е поредният случай на премазана от градушка реколта. Едни от най-тежко пострадалите райони през тази година, засега, е Карнобантско, където близо 20 000 дка със зърно и 2000 дка с овошки бяха унищожени за минути от ледените късове. 
Държавната помощ за подобен случай е в размер на 80% от разходите, обобщи наскоро министърът на земеделието Румен Порожанов.