Публикуваният за обществено обсъждане втори проект на нов Закон за земята, наречен Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи, няма да бъде внесен в Народното събрание, а подготовката му ще тръгне съвсем отначало.
 
 
Работата по проекта ще започне наново, след като по представените от аграрното министерство текстове бяха заявени отрицателни становища от много неправителствени организации. Това съобщи председателят на парламентарната Комисия по земеделието и храните Десислава Танева на среща с представители на земеделски кооперации в Добрич, предаде БТА.
 

Целта е да бъде постигната справедливост и равнопоставеност в поземлените отношения.

 
По думите на Танева от 1991 г., когато е приет общият Закон за земята, са направени повече от 60 поправки. Според нея сега е необходимо законодателните решения да се обединят в един закон, текстовете да се синхронизират и да се осъвременят законодателните актове.
 
 
Пазарът на земя и на ползването на земеделска земя е изключително атрактивен“, коментира Десислава Танева. Тя допълни, че се вършат и измами, на които засега не може да се реагира бързо по реда на Наказателния кодекс.
 
С проектозакона трябва да постигнем визионерство как да се развива секторът, каза Танева. Тя поясни, че, за да бъде внесен проектът в Народното събрание, трябва да бъде постигнат консенсус в общественото обсъждане. По думите й всички досегашни законодателни норми ще важат през започналата стопанска година.
 
Председатели на стопанства поискаха на срещата да бъде подготвен и нов закон за земеделските кооперации. По-късно днес председателят на парламентарната комисия ще се срещне и със земеделски производители от региона.