Производството на захар в Европейския съюз може сериозно да намалее през сезон 2019/2020, тъй като фермерите обмислят да ограничат отглеждането на захарно цвекло. Този ход е продиктуван от ниските цени на захарта на пазара, информира Ройтерс, цитиран от изданието independent.ie.

Продължават дискусиите относно пазара на захарта в ЕС

Европейските фермери не планират да засяват с цвекло още площи. Те ще заложат на други култури, които предлагат по-добра печалба, казва Мартин Тод, директор на LMC International.

По думите му производителите вече не ценят цвеклото като атрактивна култура, каквато тя винаги е била.

Захарното цвекло беше една от най-печелившите ротационни култури. Това обаче по всяка вероятност няма да се случи в близко време, коментира Майкъл Слай, председател на Британския съюз на фермерите.

Германските земеделци вече редуцираха със 7% площите с цвекло през 2018 г. Те може допълнително да ги намалят през следващия сезон поради ниските цени, казва на свой ред Ханс-Йорг Гебхард, председател на Асоциацията на производителите на захар WVZ. Той допълва, че предстои производството да бъде намалено с още поне 20%.

Надеждата е така да се стимулират по-добри цени, допълва Гебхард.

Забраната върху използването на неоникотиноиди е другата причина за ограничаването на отглеждането на захарно цвекло.

Според Ерик Лейн, президент на френските производители на цвекло от CGB, като резултат реколтата от културата ще намалее с до 50%.

Ние имаме нужда от този тип продукти за растителна защита, за да гарантираме оцеляването на реколтата, допълва Лейн.