Ивайло Малджански обработва 1000 декара чиста площ в землището на село Златитрап, Пловдивско, и региона. С рекултивирането стига до 1200 дка обработваема земя годишно. Земеделски производител е от 17 години, а работата си определя като призвание и сбъдната мечта. 

Производител: Работата с голяма верига ме кара да вярвам в себе си

Всичко започва с една бригада в Германия през 2001 г., още докато е студент в Аграрния университет в Пловдив. Докато бере зеленчуци 70 дни в немската ферма, решава, че с това иска да се занимава в бъдеще. Не просто със земеделие, а конкретно с отглеждането на зеленчуци. 

Впечатлява го немският начин на работа – всеки един детайл е типично немски – точно и навреме. Там за първи път наблюдава в действие ленти за прибиране на броколи и карфиоли, които трудно може да обясни на някого, който не е виждал подобно нещо. Има и други специални улеснения – „самолети“ при брането на краставици например. Всичко е измислено така, че да повишава ефективността на работата. 

Две години по-късно, докато все още следва, Ивайло осъществява първия си производствен посев на 15 дка копър съвсем сам. И така вече 17 години производството му непрекъснато се разширява и обогатява с нови зеленчуци и подправки.

Днес той отглежда няколко различни култури, сред които спанак, бейби спанак, салата айсберг, броколи, карфиол, магданоз, копър и босилек. Ориентира се предимно към зелени зеленчуци, защото още в началото вижда пазарна ниша при тях. 

В стопанството на Ивайло операциите по сеитба, обработка и прибиране на реколтата са механизирани, а работа дава както на сезонни, така и на постоянни работници – броят им варира между 16 и 30.

„Успехът ни е плод на постоянство и сериозно отношение, както и на цялостна подкрепа от страна на Лидл България. В лицето на Lidl открихме коректен икономически партньор, който постави нашите продукти редом до европейските във филиалите си в цялата страна. Стремежът да спазим високите изисквания на Lidl по отношение на безопасността и качеството на продуктите ни мотивира да затворим цикъла, като закупихме технологична линия за пакетиране на листни зеленчуци. Извършихме сертификация по Global G.A.P. и внедрихме система HACCP“, споделя Ивайло. 

Според него от особено значение за доброто партньорство с Лидл България е и коректното и бързо заплащане, което е много важно за производителите на зеленчуци. Земеделието е труден занаят, който зависи от множество фактори. Тази година за пръв път Ивайло реализира непрекъснато производство и много се гордее с това. 

„Работата с Lidl ни даде възможност да увеличим обработваемите площи, да инвестираме в технологично оборудване на машини и да бъдем спокойни за реализацията на продукцията си. Сега продажбите постоянно растат. Заявявам своята воля и желание да продължим съвместно да налагаме български продукти на пазара както до сега“, допълва Ивайло.

Съветът му към начинаещите земеделци, които искат да работят с хранителните вериги, е да се обединяват. А ако не могат, да търсят доставчици, които работят с компании като Lidl, за да използват тяхната логистика и бази за подготовка на продукцията за пазара.