Готова е наредбата за директните плащания и аз я спирам един-два дни. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на среща на представители на сектор “Плодове и зеленчуци”, организирана от „Браншова камара „Плодове и зеленчуци“” и „Национална асоциация на картофопроизводителите“ в Пловдив.

ГласувайтеКакви са очакванията ви от втория мандат на Явор Гечев като служебен министър?

“В Стратегическият план има редица неща, които ще бъдат делегирани на браншовите организации. Като да очертават културите на собствените си членове като им помагат по този начин. 

Не просто да представляват сектора си при диалога, а да започнат да извършват дейности, които иначе всеки от нас трябва да е едновременно агроном, инженер, счетоводител, експерт по еврофондове”, обясни Гечев и посочи, че при подобни срещи занего е възможност да проследи развитието и ефекта от това, което прави министерството, като припочни, че от тази седмица започва и разяснителна кампания по прилагането на Сратегическия план за Кампания 2023. 

“Искам да видя пулса на нещата. Това, което вие разбирате. Има доста мерки, за които парите не просто ще се дават, защото произвеждаш, а трябва да правиш и редица други неща. 
Много е важно тези мерки да не са за министерството на земеделието, а да са за самите земеделски производители.

Аз като министър си правех сметката да изкараме до изборите, да няма големи стресове, да утвърдим Стратегическия план. Някакси се пазехме от това да правим по-стратегически политики. 

Ще чакам вашите съвети. Мисля, че вече нямаме толкова време за губене, тъй че когато ще отваряме Стратегическия план, когато ще пипаме нещата по стратегическите политики, аз ще искам вашето мнение, успоредно с на всички други браншови организации, защото трябва наистина да има баланс”, отбеляза министърът.