Реколтата от зърно през тази година е с по-високо качество от миналата година и има добри възможности за износ независимо от прогнозите за добивите в Черноморския басейн.

Това коментира в Добрич зам. министърът на земеделието Явор Гечев, предаде Добрич.инфо.

По думите на Гечев дори падналите дъждове през последните дни да повлияят върху параметрите на качеството, пшеницата ще остане в сегмента на хлебната, а не на фуражната. Той добави, че няма данни за полегнали от пороя посеви в Добричкия регион, който е най-големият производител на зърно в страната. Очакваният среден добив в областта ще достигне около 600 килограма. Близо 50% от пшеницата е прибрана, допълни Гечев.

Консумацията на зърно на вътрешния пазар за година е около два милиона тона, за останалите над два милиона тона от очакваната реколта трябва да се търсят възможности за износ.

Гечев коментира, че укрепването на животновъдството и производството на повече продукти от пшеница с добавена стойност могат да подобрят ситуацията. Има възможности за износ на българско брашно в Турция, Гърция, Македония, Албания, каза зам.министъра.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!