Дебатът за Общата селскостопанска политика (ОСП) 2014-2020 г. предстои, тъй като 2014 г. е преходна. Какво ще правим в следващите години е решение на държавата. Работим по различни схеми. Все още нямаме кадастър на земята, работим по регистър на земеделските производители, трябва да постигнем електронизация на процесите. Започнахме да правим огромна база данни върху всеки парцел в държавата, за да се знае какво се гледа върху този парцел, от кого, от кога и изобщо – пълната информация за този парцел“, коментира зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев по повод предстоящите дебати по ОСП 2014-2020 г. и прилагането на евродирективите в нашето законодателство.

 

По думите му всички съществуващи до момента регистри по сектори и подотрасли е необходимо да се обединят в един общ Регистър на земеделските производители. Както и да се акцентира върху електронизацията на процесите, което ще спести време и на земеделските производители, и на институциите с отвяната на сегашната практика на кореспонденция с писма, която отнема много време и ресурс.

 

„Правейки такава единна интегрирана система, автоматично когато един земеделски производител кандидатства вече няма да му бъдат изисквани голяма част от документите, които сега той задължително трябва да представи в ДФЗ“, поясни зам.-министър Гечев. И допълни, че така значително биха се облекчили процесите и процедурите, което е една от основните цели на МЗХ за следващия програмен период. Явор Гечев беше категоричен, че единната интегрирана електронна система трябва да заработи до края на 2014 г.

 

Гледайте видеото тук!

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!