На международната конференция International Soft Fruit Conference 2019, която се състоя в Холандия, производители на ягоди очертаха основните изводи от изминалата година, пише изданието hortidaily.com.

Започна прибирането на зимните ягоди в Турция

През 2018 г. европейският пазар на ягоди не бил нелек. Стартирайки още през пролетта, заради стабилно топлите температури и отсъствието на студено време много ягоди съзряха по-рано от обичайното и по-бързо. Вижте изводите от края на годината:

Като резултат ягодите на открито, които обикновено узряват за най-малко две седмици, трябваше да се приберат заедно с ягодите, отглеждани в оранжерии. Това доведе до ръст на производството в съвкупност с дефицит на работна ръка по време на събирането на реколтата.

Много ферми не успяха да се справят в ситуацията и част от полетата им останаха неприбрани.

През лятото пък имаше проблем с качеството на ягодите. Твърде много дребни по размер плодове.
 
Цените на едрите ягоди останаха доволно добри, но дребните силно поевтиняха. От друга страна неравномерният цикъл на производството – излишък, а след това дефицит на продукцията, доведе до разрив на доставките и покачване на цените. Това бе година на крайностите, казва експертът Джерард ван ден Бранд. Той отбелязва, че „крайностите ще се превърнат в норма и секторът трябва да има предвид това“.
 
Може да се каже, че нестабилната ситуацията на пазара на ягоди не позволява на инвеститорите да насочват средства в ново оборудване, но пазарът на ягоди продължава бързо да се разраства, както досега. Поради това разработчиците на технологии са готови да предложат редица иновации, включително методи за светодиодно осветление, за да се отглеждат плодове цяла година.